Hörneå bys hemsida www.becken.se
Kanalen i Hörnefors – Rune Öström minns
I ett mail till Redaktionen 2014-01-16 kommenterar Rune Öström artikeln om ”kanalen i Hörnefors”. Rune är vid det här laget känd för Becken-Webbens trogna läsekrets. En kort resumé berättar om att Rune bor i södern, i samhället Rosersberg i höjd med Arlanda flygplats. Rune är född i Håknäs (för utomstående läsare = en by någon dryg mil söderut).
Rune skickade en bild med sitt e-mail (bild 1). På den ses Bruket, med andra ord forsen i byn Hörne. Här låg det gamla Hörnefors centrum med den gamla kyrkan i bakgrunden och med bron där Dunker blev skjuten av ryssens 1809. Här ses även järnbrukets kvarvarande magasinsbyggnad. Här låg även många administrativa byggnader, inklusive postkontor utmed Sundelinsvägen vilket en annan läsare Erik Idhult forskat fram. Allt detta mer eller mindre omringade bruksdammen, varav vi ser själva fördämningen. Den stora byggnaden till vänster är såghuset, en vattendriven såg som blev dyr i drift i relation till den just startade ångsågen på Norrbyskär. Fabrikör Frans Kempe köpte Hörneå AktieBolag och vattensågen skrotades år 1903. Fotot är nog från sekelskiftet.
Bild 1. Bruket i Hörnefors. Bilden har kolorerats. Se text för information.
Bilden har visats tidigare på Becken-Webben, och bilden är dessutom publicerad i boken Hörnefors Historia. Redaktionen äger bokens tryckplåtar vilket förenklar eventuella frågor om copyright, i mån det är relevant för en bild som är mer än 100 år gammal.
Rune berättar minnen som berör området för den grävda kanalen. Kanalen tar sin början i höjd med Rosornas Kyrka en kilometer nedströms forsen i bild 1. Dessutom tangerar Rune ”kultur” och detta passar extra bra med anledning av helgens invigning av Umeå som kulturhuvudstad 2014. Rune efterfrågar även historisk information om Biografen på Hamnskär – ja – det måste utforskas under kulturhuvudstadsåret.
Gunnar Engström, 2014-02-02
Hej
Mycket intressant om Kanalen, jag var inte riktigt medveten om dess existens måste jag erkänna. Däremot minns jag väl den mindre kanalen som släppte ut koklut o diverse annat nyttigt i viken, den var den första ordentliga doftsensationen när man kom cyklande ner till biografen.Jodå, vi Håknäspojkar var ju så utsvultna på kultur i form av bio att vi cyklade både till Nordmaling och Hörnefors för att undfå doser av kultur då och då. Hörnefors var ju längre bort men där fanns ju många fler spännande flickor som dessutom var "ärtigare" än "bonnjäntorna" i Nordmaling. Vore kul om Du lyckas gräva fram lite om Hörneforsbiografens historia.....
Mvh, Rune Öström 2014-01-16
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se